L’Ajuntament d’Olivella aprova nous descomptes de les taxes per al 2020

Dimecres, 23 d’octubre de 2019

L’Ajuntament d’Olivella congela les ordenances fiscals per a l’any 2020, però a més, el ple d’octubre ha aprovat, amb l’abstenció d’IxO i Ciutadans, noves bonificacions de les taxes.

Una de les principals novetats és la reducció de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a les famílies nombroses que, a banda de mantenir la bonificació del 30%, enguany incorpora un descompte del 60% per a les famílies amb més de cinc fills, considerades “famílies nombroses de categoria especial”, per ajudar els ciutadans que tinguin més obligacions econòmiques.

Una altra novetat és que s’ha augmenta l’import que ha de percebre anualment com a màxim una família per poder acollir-se a les bonificacions. De 24.000 euros puja a 37.800 euros. Així s’incrementa el nombre de ciutadans i ciutadanes que tenen l’oportunitat de sol·licitar un descompte de les taxes i impostos.

La modificació de les taxes aprovada també deixa clara la intenció del govern local d’apostar per un municipi més sostenible. Aquest 2020 es podran acollir a una bonificació del 50% de l’IBI aquells propietaris d’habitatges a on s’hagi instal·lat un sistema d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol per a l’autoconsum.

A més, s’ha establert una bonificació del 75% -actualment és del 50%- de la quota de l’impost a favor dels titulars de vehicles que, per la classe de carburant utilitzat, o per les característiques dels seus motors, es considera que produeixen menor impacte ambiental. D’aqueta manera, els vehicles classificats en el registre de la Direcció General de Trànsit com a “zero emissions” o “eco”, podran acollir-se a la bonificació de l’impost de circulació.

Es destinen 600.000 euros del superàvit per a inversions

Les qüestions econòmiques han protagonitzat el ple extraordinari del 22 d’octubre de 2019, ja que també s’han dut a terme modificacions del pressupost per destinar-hi uns 600.000 euros del romanent de tresoreria a inversions importants al municipi, amb l’abstenció d’ERC i IxO.

L’Ajuntament d’Olivella destinarà 122.000 euros a millorar l’espai públic d’oci, com ara arreglar els parcs infantils, construir un skate park o instal·lar un gimnàs a l’aire lliure. A més, 29.000 euros es destinaran a reparar els gegants actuals i a comprar-ne dos de nous, un drac i un gegantó nou per als infants de la Colla Gegantera d’Olivella.

Es destinaran 95.000 euros a finançar l’estudi i la redacció dels projectes de la portada d’aigua de Mas Mestre, la rehabilitació del Centre Recreatiu Municipal El Vinyet, una pista poliesportiva a la Plana Novella i l’avantprojecte i estudi dels usos de l’edifici de la Crivillera per acollir els serveis municipals.

A més, es finançarà amb 85.000 euros l’adequació del segon edifici de la Llar d'Infants Municipal El Castellot -que està tancat des de fa 10 anys- per acollir el Casal de Joves i altres usos culturals i de lleure; i per millorar l’entrada i l’accés al Casal Municipal de la Gent Gran d’Olivella, entre d’altres. També es destinaran 37.000 euros a pavimentar diversos carrers.

Ajuntament amb equilibri pressupostari

El ple també ha aprovat el compte general de la liquidació del pressupost de l’exercici 2018. El govern socialista ha rebut el suport de tots els grups municipals a aquests comptes, ja que presenten un equilibri financer i estabilitat pressupostària adequats, un romanent de tresoreria positiu de 1.389.791,41 euros i una capacitat de finançament de més de 310.949,42 euros. El rati d’estalvi net és adequat per a l’Ajuntament i millora respecte el 2017.

L’Ajuntament dona suport a la declaració d’emergència climàtica

En l’apartat de les mocions, el ple d’octubre ha aprovat per unanimitat la moció del PSC, ERC, Junts, IxO i Ciutadans, de suport a la declaració d’emergència climàtica, a les campanyes de conscienciació i a la convocatòria de mobilitzacions pel clima.

També s’ha aprovat la moció del PSC, ERC, Junts, IxO i Ciutadans, en resposta a les amenaces d'Endesa a les administracions locals en relació al deute relatiu a les factures energètiques de les famílies vulnerables, amb l’abstenció de la regidora de Ciutadans.

La moció presentada pel grup municipal del PSC d’Olivella, a favor del retorn al diàleg polític i l’entesa dins el marc legal de l’estatut i la constitució, s’ha aprovat amb els vots en contra d’Esquerra i Ciutadans i l’abstenció del regidor d’IxO.

En aquest sentit, també s’ha donat llum verda a la moció que presenten Junts i Esquerra en relació amb la sentència als líders polítics i socials de l'independentisme, per l’abstenció del PSC i d’IxO, tot i el vot en contra de la regidora de Ciutadans.

En aquest ple també s’ha desestimat la moció que presenta el grup municipal de Ciutadans per demanar que l’Ajuntament d’Olivella garanteixi la neutralitat dels espais educatius de la vila d’Olivella, amb els vots en contra de tots els regidors del ple, excepte l’abstenció del regidor d’IxO.

Darrera actualització: 6.10.2020 | 16:52