Consells sobre la processionària del pi

Dilluns, 12 de febrer de 2024 a les 00:00

Què és la processionària?
La processionària del pi és la plaga més important dels pins mediterranis . El seu nom de "Processionària" ve pel fet què es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó.

Quins són els danys que provoca?

Les erugues s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s'assequin i caiguin.

La pitjor època és des de febrer a abril, quan les bosses estan als arbres, i els cucs baixen de l'arbre a terra i s'enterren per fer el capoll.

Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas.

En animals domèstics, les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, ja que contenen pèls urticants. En aquests casos pot aparèixer inflamació als llavis, boca i cap en general i cal consultar amb el veterinari.

Cal evitar que la canalla toqui les erugues. En persones amb una reconeguda hipersensibilitat, es recomana no visitar pinedes amb presència d'aquests insectes, sobretot els dies de molt vent, i s'aconsella, per a aquells casos més extrems, acudir al dermatòleg al més aviat possible. 

 

Més informació:

Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural: Thaumetopoea pityocampa (Processionària del pi).

Diputació de Barcelona: Processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa Schif).

Darrera actualització: 12.02.2024 | 12:36