Parc Natural del Garraf
El Parc Natural del Garraf és un espai d’interès natural gestionat per la Diputació de Barcelona. Les seves 12.376 hectàrees estan repartides entre els termes municipals de Avinyonet del Penedès, Begues, Castelldefels, Gavà, Olesa de Bonesvalls, Olivella, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Sitges. La pedra calcària és l’element principal del massís. El contacte de la pedra amb l’aigua i l’aire forma processos càrstics com coves, rasclers i avencs.
El seu clima és el típicament mediterrani: pluges torrencials a la primavera i la tardor, hiverns temperats i estius calorosos. La vegetació característica del Parc Natural és el matollar, el margalló, alzinar, pinedes de pi blanc, marfull i el càrritx. Les condicions ambientals del massís del Garraf (manca d’aigua i un relleu abrupte, entre d’altres) no dona peu a una fauna rica. Tot i això, compta amb presència d’algunes espècies d’aus com la merla roquera, la merla blava, el còlit negre i l’hortolà.
L’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona gestiona més de 10 itineraris per les 12.376 hectàrees d’aquest espai natural repartit entre els termes municipals d’Avinyonet del Penedès, Begues, Gavà, Castelldefels, Olesa de Bonesvalls, Sant Pere de Ribes i Sitges. A Olivella, el Centre d’Informació de La Sala (situat a la plaça Major) ofereix assessorament sobre els itineraris i les activitats del Parc. L’horari d’obertura del punt informatiu és dissabtes, diumenges i festius, de 10 a les 14h.
Contacte: 938 968 814 – p.garraf.lasala@diba.cat
Imatge del Parc Natural del Garraf (Joan GGK)
La transhumància
La Fundació Miranda és una entitat sense ànim de lucre que supervisa la transhumància dels cavalls des del Parc Natural del Garraf fins al pla de l’Orri, a l’Alt Berguedà. A finals d’octubre, els animals s’instal·len –entre d'altres llocs– al terme municipal d’Olivella per pasturar durant l’hivern i fugir de les baixes temperatures. A Olivella, l’organització impulsa accions de recuperació dels cavalls maltractats. La natura és un espai vital pels cavalls, perquè són animals gregaris i claustrofòbics.
En paral·lel, la Fundació Miranda aposta pels cavalls com un element per millorar el benestar emocional de persones discapacitades i en risc d’exclusió social. Els cavalls també contribueixen a la supervivència d'espècies amenaçades i a la prevenció d'incendis amb la neteja del sotabosc.
A més, la Fundació també impulsa projectes educatius i científics des del Parc Natural del Garraf amb els cavalls com a protagonistes.
Imatge de dos cavalls al terme municipal d'Olivella (Fundació Miranda)