Olivella aprova l'actualització de la taxa de recollida de residus i una moratòria d'un any per a les llicències d’habitatges turÃstics
L'Ajuntament d'Olivella ha aprovat en el Ple ordinari del 29 d'octubre l'actualització de la taxa de recollida d'escombraries i residus sòlids urbans, amb el suport del PSC, Tots Som Olivella, ERC i l'abstenció de VOX.
L'Ajuntament d'Olivella té delegat el servei de recollida i tractament dels residus sòlids urbans a la Mancomunitat Penedès-Garraf, integrada per 35 ajuntaments de les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès i el Garraf.
La Directiva Marc de Residus 2008/98 de 19 de novembre, modificada per la Directiva 2018/851/CE, de 30 de maig de 2018, del Parlament Europeu estableix uns objectius de preparació per a la reutilització i reciclatge en pes de com a mínim el 50% dels residus municipals el 2025, un 60% dels residus municipals el 2030 i un 65% el 2033. Un repte ineludible al qual hem de fer front.
La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular obliga a un canvi substancial en la prestació del servei i obliga a establir, a partir de l'any 2025, unes taxes específiques, diferenciades i no deficitàries, que permetin implantar sistemes de pagament per generació, és a dir, mecanismes mitjançant els quals els subjectes passius contribueixen en funció dels residus que realment generen o bé del seu comportament en matèria de separació de residus, el que incentiva la seva reducció i correcta separació. Això suposa un canvi substancial en el servei al qual també s'ha de fer front en el cas d'Olivella, cal també implementar la recollida de la matèria orgànica de forma separada en origen i introduir el cinquè contenidor: el marró.
"Més enllà de la legislació i de cercar fórmules necessàries per a l'aplicació d'una taxa justa per aconseguir cobrar de manera proporcional la despesa per la gestió integral dels residus que cadascú generi, el canvi legislatiu posa el focus en un assumpte que tradicionalment tenim poc interioritzat i no s'ha fet prou pedagogia: què passa i què fem amb les deixalles que generem i, sobretot, què hauríem de fer per no fer malbé el medi ambient i evitar l'abús de l'ús dels abocadors", exposa l'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo.
El servei de recollida, gestionat a través de la Mancomunitat Penedès Garraf, serà reformat en el marc d'un nou contracte que entrarà en vigor el març del 2025. El nou model preveu canvis com la incorporació de contenidors intel·ligents amb obertura mitjançant targeta, que permetrà un sistema de pagament per generació de residus, un increment en la freqüència de la recollida selectiva i la implementació de la recollida orgànica (FORM), així com la recollida porta a porta per a residus comercials. A més, s'incorporaran nous vehicles de recollida i es millorarà el servei per als residus voluminosos, amb la finalitat de complir els objectius de reciclatge fixats per la normativa europea per al 2025.
En aquest moment a Olivella no s'està fent la recollida de la fracció orgànica i fins que no entrin en funcionament els nous contenidors, no es podrà fer. Per aquest motiu, s'ha eliminat de l'estudi de costos tota la despesa de l'any 2025 prevista per la recollida de la fracció orgànica i s'ha anivellat la taxa i els ingressos a la despesa sense aquesta fracció. Amb aquesta revisió l'Ajuntament assumirà, puntualment aquest any, el dèficit entre la recaptació actual i el cost del servei.
Per al 2025, la taxa s'incrementa un 39,17% lineal essent de 217,11 euros per habitatge i de 75,15 euros per solars sense edificar. També s'han establert tarifes per a locals comercials i altres tipus d'establiments, així com una bonificació del 20% per a usuaris freqüents de la deixalleria i un descompte del 95% per a habitatges amb residents en situació de vulnerabilitat econòmica i social.
Un altre dels punts que també s'ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, ha estat la suspensió de llicències i altres autoritzacions per a la implantació d'habitatges d'ús turístic (HUT) al municipi per un termini d'un any. Aquesta mesura, que entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al BOE, respon als objectius d'evitar zones en les quals es doni un elevat nombre d'habitatges d'ús turístic en relació amb l'habitatge principal, revisar l'ordenança amb la finalitat que doni resposta real i efectiva a les incidències que poden sorgir i afectar la convivència veïnal i avaluar l'impacte que pot tenir en el mercat de lloguer.
També es valora l'impacte positiu que els habitatges d'ús turístic aporten al municipi com: ocupació, activitat pels comerços i empreses locals i posicionament turístic.
Durant aquest any de moratòria, es revisarà la normativa vigent, es contrastaran mesures i experiències per la zonificació dels habitatges d'ús turístic i se cercaran acords amb els propietaris i gestors d'aquests tipus d'allotjament turístic amb l'objectiu de trobar solucions sostenibles que afavoreixin un equilibri entre el desenvolupament turístic i el benestar dels residents d'Olivella.