El Garraf debat sobre els diferents models de comunitats energètiques

Divendres, 5 d’abril de 2024

L'alcaldessa d'Olivella va intevenir-hi detallant projectes que està impulsant l'Ajuntament com la instal·lacions de plaques fotovoltaiques o la xarxa de calor a través de calderes de biomassa.

En una jornada celebrada aquest dijous al Consell Comarcal del Garraf es van compartir diferents experiències de comunitats energètiques i es va reflexionar sobre el seu paper com a eina clau en la transició energètica cap a un futur sostenible.

La jornada, adreçada a la ciutadania, entitats ambientals, entitats socials, associacions de veïns, ajuntaments i altres administracions públiques interessades en la sostenibilitat, tenia l'objectiu d'aprofundir en el funcionament de les comunitats energètiques i en la transformació dels barris o pobles cap a un model energètic participat per la ciutadania, 100% renovable i sostenible.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, va obrir la jornada destacant que la importància de “vetllar junts pel nostre paisatge, la sostenibilitat i la gestió del patrimoni natural", i de ”treballar conjuntament com a comarca per assolir un nou model energètic sostenible, amb l’objectiu que l’any 2030 es pugui cobrir el 50% de la demanda elèctrica a partir d’energies renovables”.

Tot seguit, la directora de l’Institut Català de l’Energia, Marta Morera va exposar les estratègies de la Generalitat de Catalunya per impulsar la transició energètica: planificació del desplegament d’energies renovables, acceleració de la transició amb subvencions a ciutadania, ens locals i indústria, foment de les comunitats energètiques, i creació i manteniment de la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica i de la nova Xarxa d’Oficines Empresarials.

Per la seva part, Francisco de Sárraga, cap de l'Oficina tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat va destacar els recursos que ofereix la Diputació de Barcelona per a l’impuls de les comunitats energètiques: suport econòmic i tècnic als ens locals per a l’elaboració d’estudis i projectes, i per a la creació de comunitats energètiques i altres mecanismes innovadors.

Així mateix, es van presentar algunes experiències d’èxit a Catalunya en una taula conformada per Eloi Delgado, membre del Consell Rector de VNG Energia, Associació per a la transició energètica de Vilanova i la Geltrú; Susana Laredo, directora de l’àrea d'Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans de l'Ajuntament del Prat del Llobregat - Comunitat Ciutadana d'Energia del Prat; i Jordi Martin, regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

Eloi Delgado va compartir els objectius de VNG Energia, una associació i cooperativa de més de 100 persones de Vilanova i la Geltrú interessades a impulsar l'autoconsum col·lectiu, a través de la gestió compartida d'instal·lacions fotovoltaiques; Susana Laredo, va posar en comú els valors de la Comunitat Ciutadana d'Energia del Prat que treballa per l'eficiència del consum energètic a través de diferents línies d'actuacions i Jordi Martin va exposar el model de "La CEL de Caldes", una comunitat energètica pública, organitzada al municipi per compartir energia neta amb els veïns.

La jornada va finalitzar amb una taula de debat en què els regidors i regidores dels ajuntaments del Garraf van compartir experiències de comunitats energètiques dels seus municipis i iniciatives de compromís amb la transició energètica.

En aquest sentit, Marta Verdejo, alcaldessa d'Olivella, va detallar projectes que està impulsant l'Ajuntament com la instal·lacions de plaques fotovoltaiques o la xarxa de calor a través de calderes de biomassa, entre d'altres.

Alex Noheda, regidor de Medi Ambient de Cubelles, va destacar altres maneres de treballar per la transició energètica a través d’accions de reducció d’emissions com la reorganització de la mobilitat, la pacificació del trànsit, els projectes de renaturalització de les platges i la recuperació de les zones verdes.

Josep Moya, regidor de Medi Ambient de Sant Pere de Ribes, va descriure els treballs de millora de l’eficiència energètica fets al municipi com la instal·lació de calderes de biomassa d’estella forestal o les plaques fotovoltaiques, que han fet possible tenir equipaments municipals sostenibles. També va explicar la creació d’una comunitat energètica que vol promoure la participació de la ciutadania, especialment de les famílies vulnerables, amb autoconsum compartit d’instal·lacions de propietat municipal.

Carme Gasulla, regidora d'Acció Ambiental i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Sitges, va ressaltar la comunitat energètica que permet a famílies del municipi utilitzar l’energia solar que proporciona l’ajuntament a través del pagament d’una quota anual. Es reserven places sense cost per a famílies vulnerables del municipi.

Iolanda Sánchez, regidora d’Emergència Climàtica i Espais Naturals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va posar en valor l'aposta de l'ajuntament de reduir el consum energètic a través de la millora de l'enllumenat públic i de promoure l'eficiència energètica amb diferents actuacions municipals com el projecte d’iniciar una comunitat energètica municipal i el suport a iniciatives ciutadanes com la de VNG Energia.

El conseller de Medi Natural i Transició Energètica, Jaume Carnicer, va cloure la jornada agraint la participació de totes les entitats i ajuntaments, i ressaltant el valor del treball conjunt i el compromís d'assolir un nou model energètic que aporti beneficis mediambientals, econòmics i socials per a tothom.

Darrera actualització: 9.04.2024 | 13:13