Sobre Olivella

Olivella està situada a la comarca del Garraf, dins la província de Barcelona. Ubicat en el bell mig del Parc Natural del Garraf, el terme municipal ocupa una superfície de 38,8 quilòmetres quadrats.

La població d’Olivella –olivellencs i olivellenques- es concentra en el nucli antic (als voltants de l’Ajuntament i l’Església Nova) i a les cinc urbanitzacions que conformen el poble: Can Surià, La Plana Novella, Les Colines, Mas Mestre i Mas Milà.

Història


Per trobar l’origen d’Olivella cal viatjar fins a l’any 992. Al nucli del Castell Vell, un punt situat sobre el turó del Puig Molí, hi vivien famílies que se sostenien mitjançant l’agricultura de secà. Llavors, el domini de les terres del municipi estava en mans del bisbat de Barcelona i de figures com Pere de Ferran o Pere de Puig-roig. L’any 1264, la fortalesa va rebre el nom de Castell Nou d’Olivella.

La pesta negra va ser tràgica per al poble, ja que va provocar una gran davallada en el nombre d’habitants. Però a partir del segle XIV, la població va tornar a créixer al voltant de diferents masies com Les Piques del Masseguer, Can Suriol, Mas Bargalló, La Crivillera, Can Grau, Can Martí i la Masia del Rector.

L’augment demogràfic de la primera meitat del segle XVII va comportar que l’any 1625, la parròquia de Sant Pere i Sant Feliu es traslladés al Castell Nou, el punt de partida de l’actual poble d’Olivella.

Cap a finals del segle XIX, Olivella –com molts municipis de la costa catalana– es va beneficiar de la riquesa dels indianos que van fer les Amèriques, amb nombrosos personatges com, per exemple, Pere Domènech i Grau que, tot i ser originari de Sitges, va impulsar a Olivella la construcció del Palau Novella.

Situació geogràfica


Olivella es troba a 211 metres d’altura sobre el nivell del mar. Limita al nord-oest amb Olèrdola, al nord amb Avinyonet del Penedès, al sud amb Sant Pere de Ribes i Sitges, a l’est amb Begues i a l’oest amb Canyelles.

El terme també entra en contacte amb Olesa de Bonesvalls i altres zones de la comarca de l’Alt Penedès. De nord a sud, l’amplada màxima d’Olivella és de 5.500 metres (Molí del Castell Vell – Penya Riscla). El seu clima és mediterrani, gràcies en part per la presència de la serralada Prelitoral i la influència de la Mediterrània.

Com arribar-hi?


- Per carretera

A Olivella s’hi pot accedir per les carreteres BV-2111 (des de Sant Pere de Ribes); C-15b (Canyelles i Vilafranca del Penedès); C-31, BV-2113 i BV-2112 (Vilanova i la Geltrú) i B-211 i C-246 (Sitges)

- Amb transport públic

Veure la pàgina específica sobre el transport públic a Olivella

Darrera actualització: 21.07.2023 | 10:46
Darrera actualització: 21.07.2023 | 10:46