Olivella s’adhereix al manifest “Garraf comarca cuidadora” per reconèixer les cures com a estratègia de dinamització social i econòmica

Dijous, 28 de juliol de 2022 a les 00:00

El Ple ordinari del mes de juliol, celebrat el 26 de juliol, ha aprovat per unanimitat l’adhesió al manifest Garraf comarca cuidadora. Sumant Olivella a aquesta declaració es fa palès el consens sobre la necessitat d’un reconeixement a les cures, no només com a activitat essencial de la vida, sinó també com a estratègia de dinamització social i econòmica i això és, al Garraf, ampli i transversal. Amb aquest manifest es busca posar sobre paper el compromís i el repte d'esdevenir una comarca cuidadora que contribueixi, des dels municipis i com a territori, a un canvi de paradigma global, a la consolidació i expansió d'un nou model d'atenció a les persones grans i dependents que permeti una vida més autònoma i que lluiti contra la soledat no desitjada.

Olivella ja fa temps que està treballant aquest àmbit, entre d’altres accions, s’ha participat en el programa Nexes de la Diputació de Barcelona, a través del qual s’ha realitzat una revisió del model de cures i d’atenció a les persones grans que pateixen solitud no volguda. El municipi també forma part del projecte Maper, encapçalat per l’Institut de Robòtica, el qual té per objectiu millorar l’autonomia i l’atenció a les persones d’Olivella que necessitin suport de llarga durada mitjançant el software Never Alone.

A més a més, el 2018 amb a la consecució d'uns fons europeus, el Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca –Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Olivella i Canyelles– van impulsar un projecte que tenia com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans i dependents, Envelliment Actiu, Saludable i Dependència, que actualment es troba en la seva segona fase –De la teoria a la pràctica– i en què es va comptar amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya de Vilanova i la Geltrú; el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, que agrupa els hospitals del territori; l'Institut de Robòtica per a la Dependència, especialitzat en recerca tecnològica; la Fundació Ave Maria de Sitges, dedicada des de fa dècades a l'atenció a la dependència; i l'agència d'innovació pública Neàpolis.

Al llarg del Ple també s’ha aprovat per unanimitat el Pla de mesures antifrau de l’Ajuntament d’Olivella. L’Ajuntament ha sol·licitat ajut als fons de la Comunitat Europea inclosos en el programa Next Generation conjuntament amb la resta de municipis de la comarca i el Consell Comarcal, concretament s’ha concorregut a la convocatòria de Plans de Turisme Sostenible. Aquest projecte forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que estableix mesures concretes per tal que les administracions públiques adaptin els procediments de gestió i el model de control per poder fer efectives les iniciatives contemplades en el pla. Entre aquestes mesures contempla que les administracions receptores dels ajuts han de disposar d’un pla de mesures antifrau que tingui en compte, entre d’altres, tres actuacions que són l’avaluació del risc de frau, l’emplenament de la Declaració d’Absència de Conflicte d’Interessos (DACI) i la disponibilitat d’un procediment per abordar els conflictes d’interès.

A més a més, el Ple també ha donat llum verda per unanimitat a les tarifes aplicables al servei d’auto-taxi per a l’any 2022, amb l’IVA inclòs i arrodoniment a cinc cèntims d’euro, del municipi d’Olivella. El Ple va aprovar el mes de maig el conveni de cooperació interadministrativa per a la prestació conjunta del servei de taxi a la comarca del Garraf amb els ajuntaments de Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú. Amb aquest acord els taxis de tots aquests municipis poden actuar conjuntament en qualsevol dels termes municipals en una àrea que abastaria inicialment a una població de 124.047 habitants.

El grup municipal ERC ha presentat una moció, que no ha estat aprovada, per a l’aprovació del manifest de l’acord social per a l’amnistia i l’autodeterminació.

Darrera actualització: 28.07.2022 | 17:35