Olivella participarà en un programa pilot per a la detecció i atenció a la soledat no desitjada de les persones grans

Dimecres, 7 de juliol de 2021 a les 09:00

L’Ajuntament d’Olivella participarà a partir del mes de setembre en un programa pilot impulsat per la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, per a la detecció i atenció de la soledat no desitjada de les persones grans en el marc del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat.

L’objectiu és conèixer i acompanyar les persones grans que viuen soles i que es troben en situació d’aïllament social o de soledat no desitjada i vincular-les a recursos comunitaris a partir d’un pla de treball individualitzat i de la implicació de serveis socials, d’entitats socials, comerços i altres agents de la comunitat en el projecte.

El programa, que porta per nom Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans, consisteix en fer visites al domicili a persones que viuen soles, majors de 65 anys derivades des dels serveis socials bàsics o d’altres dispositius, així com aquelles majors de 75 que també viuen soles i que no són usuàries de serveis socials.

En aquestes visites -que s’han començat a fer aquest mes de juliol-, professionals de l’àmbit social, que formen l’equip del projecte, valoraran la situació personal, emocional i social, i identificaran les necessitats, capacitats i interessos de cada persona, i la relació amb el seu entorn, amb l’objectiu d’elaborar un pla d’acompanyament, en coordinació amb els serveis socials municipals, i amb la participació de les entitats socials i altres agents de l’entorn amb què es contactarà a l’inici del projecte. El pla d’acompanyament preveu un seguiment continuat al llarg de la intervenció, que serà d’entre tres i sis mesos, i la coordinació permanent amb els serveis socials bàsics dels ens locals participants.

Posteriorment, s’avaluarà aquesta prova pilot i es definirà el projecte definitiu que s’oferirà al conjunt de municipis de la província de Barcelona. La participació activa dels ens locals inclosos en el programa pilot serà cabdal per a la concreció d’un programa eficaç en l’atenció a aquest fenomen social davant del qual es vol cercar estratègies conjuntes.

Dins d’aquesta estratègia també es desenvolupen altres actuacions com el programa Envelliment actiu i saludable, i dependència, que té l’objectiu d’impulsar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació, per gestionar la salut, prevenir el declivi funcional i la fragilitat, i promoure models integrals d’atenció per a malalties cròniques, amb la monitorització remota, entre d’altres.

Darrera actualització: 07.07.2021 | 16:16