Neix l’Associació de Pedra Seca del Garraf

Dijous, 5 de novembre de 2020 a les 00:00

La nova entitat dona continuïtat a la tasca realitzada per un grup de voluntaris d’Olivella

L’Associació Pedra Seca del Garraf s’ha posat en marxa amb l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni de la pedra d’Olivella i la resta de la comarca. Malgrat que la reunió fundacional es va dur a terme l’11 de març, la pandèmia de la COVID-19 ha obligat a ajornar qualsevol acte presencial per difondre la seva activitat.

L’embrió de la nova associació, presidida per Manel Màrquez, és el Col·lectiu per la Pedra Seca Olivella-Garraf, impulsat per l’olivellenca Jacquie Mc Loughlin. Aquest nucli inicial s’ha ampliat amb la incorporació de voluntaris de Sitges, Sant Pere de Ribes i Canyelles per promoure la difusió i el coneixement del patrimoni rural. També s’han establert aliances amb altres entitats acadèmiques com l’Institut d’Estudis Penedesencs.

A Olivella hi ha registrades unes 125 barraques i 25 forns de calç repartides per tot el terme municipal. Des de l’any 2018, l’art de la pedra seca forma part de la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, com un exemple de relació equilibrada entre l’ésser humà i la natura.

Del 23 al 29 de novembre, Catalunya celebrarà la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca. Un cicle d’activitats que vol visibilitzar aquest estil de construcció i, a la vegada, reivindicar l’ampli teixit d’entitats i persones voluntàries que fomenten el seu coneixement i divulgació.

Darrera actualització: 05.11.2020 | 13:15