L’Ajuntament amplia els recursos per resoldre les fuites de les canonades i per assegurar el subministrament d’aigua potable

Divendres, 4 d'agost de 2023 a les 00:00

En els últims mesos, la xarxa d’aigua potable d’Olivella ha tingut moltes fuites a causa del col·lapse que està patint la infraestructura. Per això, l’Ajuntament d’Olivella ha incrementat els recursos econòmics perquè l’empresa concessionària del servei, Agbar, pugui ampliar la capacitat de resposta.

Per què hi ha tantes fuites?

Les fuites s’han disparat en les últimes setmanes per diversos motius. Per una banda, l’antiguitat de la infraestructura, els materials de la qual estan arribant al final de la seva vida útil. A més, es va construir pensant en una pressió, cabal i rendiment proporcional als habitants i visitants que hi havia en aquella època i actualment se li exigeix més pressió a les instal·lacions. El disseny no és el més adequat per al tipus de xarxa pública que és.

I, per altra banda, els materials que es van utilitzar per a la construcció de les canonades és d’una qualitat baixa, ja que quan es van fer no hi havia els elements que tenim avui dia. A més, les obres es van executar d’una forma inapropiada, perquè les rases tenen poca fondària i el reblert no és l’adequat.

A més a més, l’augment de les temperatures fa que la dilatació dels tubs sigui cada vegada més gran. I això, sumat a l’estat de la xarxa i a l’increment de persones que utilitzen el servei durant l’estiu, fa que siguin més les incidències i fuites.

Per tots aquests factors, aquests mesos s’han produït un gran volum de fuites que ha superat amb escreix les previsions de l’Ajuntament i del concessionari del servei, l’empresa Agbar, que han vist superats els recursos destinats a atendre el servei.

Actualment, hi ha dificultats per trobar personal amb formació específica per manipular la xarxa d’aigua potable i reforçar les brigades, atès que la situació que estem patint es repeteix en molts altres municipis de Catalunya.

Renovació de la xarxa

Davant d’aquesta situació, en què l’estat de la xarxa és tan dolent i hi ha reiteració de fuites en trams molt seguits, l’empresa Agbar està reparant amb la reposició de trams de mànega en superfície, una situació poc aconsellable, però efectiva com a resposta d’urgència i puntual.

Els informes tècnics indiquen que amb aquesta realitat, l’única solució és la reposició de la xarxa. Per tant, l’Ajuntament està treballant intensament per fer la inversió necessària per renovar l’antiga infraestructura. Per això, el consistori està buscant finançament i els millors mecanismes legals per tirar endavant l’única solució per acabar amb aquest problema actual per al futur.

Darrera actualització: 04.08.2023 | 07:28

Imatges