Els membres del plenari del Pacte per a l'Ocupació del Garraf aproven el Pla Estratègic d'Activitat Econòmica del Garraf

Dimecres, 3 de novembre de 2021 a les 00:00

Aquest pla inclou 233 propostes de transformació de la comarca en diferents àmbits: l'economia del mar, la cultura i la creativitat, l'envelliment actiu, la indústria i les transaccions comercials entre empreses, l'habitatge, els serveis a consum final, i el sector primari.

Els membres del plenari del Pacte per a l'Ocupació del Garraf, del qual en forma part Olivella, han aprovat el Pla Estratègic d'Activitat Econòmica del Garraf. El Consell Comarcal del Garraf, en nom del Pacte, va encarregar a l'Agència de Desenvolupament Node Garraf la realització d'aquest Pla, amb l'objectiu de planificar actuacions pel sosteniment i l'equilibri econòmic de la comarca, i per a oferir majors oportunitats pel desenvolupament personal i professional.

Aquest Pla estratègic s'estructura en 7 eixos: l'economia del mar, la cultura i la creativitat, l'envelliment actiu, la indústria i les transaccions comercials entre empreses, l'habitatge, els serveis a consum final, i el sector primari. A partir d'aquests eixos, s'han definit 233 accions, algunes de les quals ja s'han començat a desenvolupar. Aquestes propostes es complementaran amb altres àmbits d'actuació que són claus pel desenvolupament, com la mobilitat, la sostenibilitat i el compromís social.

El procés participatiu s'ha desenvolupat entre octubre de 2020 i març de 2021 i ha comptat amb la intervenció de 250 persones i una vintena d'entitats empresarials, professionals, gremials, sindicals i de mitjans de comunicació de la comarca, a través de 43 accions, en forma de debats, focus grup, sessions monogràfiques, espais de ràdio i televisió i, finalment, jornades d'economia i estratègia comarcals. La vigència d'aquest Pla és de cinc anys, tot i que està concebut com un document de continuïtat i amb revisions periòdiques cada dos anys.

L'aprovació del Pla estratègic es produeix després d'haver-se compartit en el Consell d'Alcaldies, en la Taula de Seguiment del Pacte i en reunions amb regidors i regidores d'empresa, promoció econòmica, cultura, turisme, innovació i comerç dels sis ajuntaments.

Durant el plenari, també s'ha donat compte de la incorporació de nous membres al Pacte per a l'Ocupació del Garraf, fruit de renovacions en els òrgans d'algunes de les entitats com la UPC Vilanova i els Serveis Territorials d'Educació a Barcelona comarques. Així mateix, s'ha informat de la incorporació de la Mancomunitat Penedès Garraf, que tindrà representació al plenari i a la taula de seguiment.

A més a més, s'ha explicat que ja s'ha assolit el 75% de les mesures per a transformar la comarca incloses al Pacte, entre les quals s'ha destacat la Borsa de pràctiques i formació, el treball en xarxa amb els Serveis Locals d'Ocupació per al desenvolupament de diversos programes de foment de l'ocupació i la creació del Consell de la Formació.

També s'ha posat en valor algunes accions noves que s'han incorporat com el projecte comarcal Garraf, comarca cuidadora i saludable, que promou la formació en noves tecnologies en el sector de la cura i la salut, els programes d'inserció per a persones amb discapacitat, desenvolupats conjuntament amb entitats de la comarca, i algunes mesures de suport al sector de l'automoció, amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar els efectes negatius de la crisi.

Finalment al plenari s'ha acordat continuar treballant conjuntament, de forma col·laborativa i concertada, en el II Pacte per a l'Ocupació del Garraf, obrint la possibilitat d'incorporar nous membres d'altres àmbits dels ajuntaments. També s'ha acordat la creació d'una Oficina tècnica comarcal de programes europeus, per a presentar projectes amb visió transformadora i conjunta, que possibiliten el finançament i desenvolupament de les propostes del Pacte i del Pla estratègic.

El Pacte per a l'Ocupació del Garraf està format pel Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Canyelles i Olivella, l'Agència de Desenvolupament Node Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, els sindicats UGT i CCOO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Ensenyament.

Darrera actualització: 03.11.2021 | 18:42