El projecte Traca informa sobre l’ús de les catximbes

Dilluns, 16 de maig de 2022 a les 00:00

El fum que s'aspira amb les catximbes conté partícules nocives provinents de la combustió del tabac i restes tòxiques del paper de plata i el carbó.

El projecte de prevenció de drogodependències Traca ha iniciat una campanya per a informar sobre els riscos de l'ús de les catximbes o pipes d'aigua, que formen part -cada vegada més- de l'oci nocturn de moltes persones joves.

Les catximbes, d'origen oriental, són aparells que es fan servir per a fumar diverses varietats de tabac, la majoria dels quals tenen nicotina. L'aigua que hi ha a la pipa refreda el fum per permetre fer grans aspirades, però no arriba a convertir-lo en vapor d'aigua. Per tant, el que s'aspira pel broquet -i sense filtre- és fum, amb les partícules nocives de la combustió del tabac i restes tòxiques del paper de plata i el carbó vegetal.

La utilització freqüent de les catximbes que es fan servir amb tabac amb nicotina pot fer que els i les joves acabin fent el salt a les cigarretes industrials o d’embolicar, fet que a la llarga pot provocar l’addicció al tabac o tabaquisme.

Per fer arribar aquest missatge de prevenció al jovent, des del projecte “Traca” s’ha dissenyat un cartell que es distribuirà als instituts i altres espais amb presència de joves, i també s’utilitzarà per a reforçar les activitats i xerrades als centres educatius sobre els riscos de consum de tabac i altres substàncies.

El Traca és un projecte del Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut i la Diputació de Barcelona.

 

Darrera actualització: 16.05.2022 | 11:08