El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i l’alcaldessa d’Olivella visiten el conjunt monumental de l'església de Sant Pere i del Castell Vell d’Olivella

Dimarts, 21 de desembre de 2021 a les 00:00

El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, i l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, han visitat aquest dimarts al matí les obres de consolidació d’urgència de les estructures arqueològiques del sector oriental del Castell Vell d’Olivella. Abans de la visita al conjunt monumental, el diputat ha estat rebut per les autoritats locals a l’Ajuntament, on ha signat al Llibre d’Honor.

El conjunt monumental de l’església de Sant Pere i del Castell Vell d’Olivella, documentat des de l’any 992, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i és propietat de la Diputació de Barcelona. Es troba al límit septentrional del terme municipal d’Olivella, prop de l’extrem nord-occidental del Parc del Garraf. Se situa al capdamunt del puig Molí, un punt de control visual de l’entorn, des del qual es divisa el Castell d’Olèrdola i bona part del massís del Garraf.

Durant el mes de desembre de 2020 es van executar els treballs de consolidació d’urgència de la muralla oriental del Castell Vell d’Olivella per estabilitzar i refer les estructures malmeses pel temporal Glòria del mes de gener de 2020, i aturar els despreniments de materials i el possible col·lapse d’alguns trams de murs. També s’han dut a terme tasques de conservació preventiva, adoptant mesures de protecció i cobriment provisional en els àmbits on no s’ha completat la recerca arqueològica o bé no se’n pot garantir la seva preservació a la intempèrie. L’actuació va tenir un cost de 19.000 euros, finançat per la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni arquitectònic Local.

Des del mes de novembre de 2021 s’estan realitzant diverses actuacions a l’església de Sant Pere amb l’objectiu d’aturar el seu procés de degradació mitjançant l’estabilització i consolidació de les estructures. També s’ha realitzat l’excavació de l’accés al temple que ha permès documentar una graonada inscrita al gruix del mur, s’han sanejat uns clapers adossats a la façana de ponent i acondiciat el corriol que comunica l’església de Sant Pere amb el recinte sobirà del Castell Vell que se situa al cim del Puig Molí. Les actuacions s’estan executant seguint els criteris definits pel pla director del conjunt monumental, i tindran un cost de 36.000 euros, finançat per la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i del Parc del Garraf.

Anys abans, però, ja s’havien iniciat les intervencions en aquest conjunt monumental. Entre el 2014 i el 2019 s'hi van realitzar intervencions arqueològiques a través de camps de treball organitzats per l’Ajuntament d’Olivella, en col·laboració amb la Direcció General de Joventut i el finançament del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL). El 2015 aquest Servei va encarregar la redacció del pla director del conjunt monumental a petició de l'Ajuntament.

Darrera actualització: 23.12.2021 | 12:40